Подводно издирване на изчезналия самолет, с който пътуваше новопривлеченият футболист на "Кардиф" Емилиано Сала, започва днес. В търсенето ще участват два кораба - един частно финансиран и един на Службата за разследване на авиационни произшествия (AAIB).

Самолетът Piper PA-46 Malibu, в който бяха 28-годишният футболист и 59-годишният пилот Дейвид Иботсън, изчезна от радарите на 21 януари около 20.30 ч. вечерта на 20-ина километра северно от остров Гърнзи в Ламанша.

Сала пътуваше от Нант за Кардиф, където на следващия ден трябваше да участва в първа тренировка с новия си отбор. "Кардиф" привлече аржентинския нападател с рекорден за уелския клуб трансфер на стойност 15 милиона паунда.

Аржентинските медии разпространиха гласово съобщение, което Сала е изпратил в WhatsApp до близките си. В него той казва, че пътува за Кардиф в самолет, който "изглежда, ще се разпадне на части".

Спасителните служби от Нормандските острови, Великобритания и Франция проведоха тридневно издирване, което обаче завърши без успех. Търсенето беше подновено с частни средства, след като онлайн кампания събра над 324 000 паунда.

В сряда Би Би Си съобщи, че френските спасителни служби са открили части от седалки, за които се предполага, че са от изчезналия самолет. Те са били намерени в понеделник в близост до плаж Сюртенвил на полуостров Котентен.

Лошите метеорологични условия забавиха с няколко дни началото на подводното издирване. От AAIB съобщиха днес, че тяхното търсене ще продължи три дни и ще обхване около 24 морски мили (45 километра) северно от остров Гърнси, а частното - до намирането на самолета.

"Двата кораба ще си разделят зоната на половина, като ще търсят останки и отломки от самолета на дълбочина от 60 до 120 метра", обясни ръководителят на частно финансираната операция Дейвид Меърнс, цитиран от "Дневник".